Er is geen ontkomen meer aan: je oude vloer is helemaal versleten, of je gaat verhuizen naar een huis waar nog geen vloer ligt. Tijd om je doe-het-zelf-skills af te stoffen en te ontdekken hoe je zelf een nieuwe vloer legt! Het goede nieuws is dat de meeste vloeren tegenwoordig uitstekend zelf te leggen zijn, als je maar goede voorbereidingen treft. Welke vragen moet je jezelf stellen voor je aan de slag gaat? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Mét de bijbehorende antwoorden, natuurlijk!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Een vloer leggen begint natuurlijk bij een vloer kiezen. Welke type vloer past het beste bij jouw wensen en bij de ruimte in huis waar je aan de slag gaat? Er is tegenwoordig veel te krijgen; iedere vloer met zijn eigen voordelen en nadelen. Kies dus bewust: een vloer brengt niet alleen een visueel aspect met zich mee, maar ook een functioneel aspect. Moet hij bijvoorbeeld nat kunnen worden, of is geluiddemping belangrijk? En wat mag je vloer kosten?

Onderstaande overzicht kan je helpen een aantal van deze vragen te beantwoorden, en een overwogen keuze te maken. We hebben de 4 meest verkochte vloeren voor doe-het-zelver voor je op een rij gezet.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Kom je er aan de hand van dit overzicht toch nog niet helemaal uit? Vraag dan de specialisten van Onlinevloershop gerust naar meer informatie. Door de juiste vragen te stellen, kunnen ze je helpen achterhalen welke vloer het best geschikt is voor jouw klus. Neem contact met ze op of gebruik de informatie over de verschillende vloeren op hun website om meer te weten te komen!

2) Heb je een ondervloer nodig?

In sommige vloeren zit al een ondervloer verwerkt, bij andere vloeren moet je deze afzonderlijk aanschaffen. Goed om te weten waar je mee te maken hebt! Een ondervloer (geïntegreerd of niet) is superbelangrijk om contactgeluid te reduceren, je vloer stabiel te leggen op een egale ondergrond, en goede warmte-isolatie aan te brengen. Check dus altijd of je een aparte ondervloer moet aanschaffen bij jouw type vloer, en welk type het beste uit je vloer naar boven haalt.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Zowel voor je nieuwe vloer als voor een eventuele ondervloer geldt dat je van tevoren goed moet berekenen hoeveel materiaal je ervan nodig hebt. Je wil immers niet halverwege je klus zonder materialen komen te zitten, en ook niet veel te veel bestellen!

Meet het totale oppervlak van de vloer op en bereken het aantal vierkante meters door de lengte en de breedte van de vloer met elkaar te vermenigvuldigen. Dit getal deel je weer door de pakinhoud van jouw vloer of ondervloer, dan weet je hoeveel te precies nodig hebt. Tel voor de zekerheid altijd 5% snijverlies op bij het totaal van je vloer.

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voordat je aan de slag gaat met je vloer, is het slim om de juiste tools klaar te hebben liggen. Zo gaat het leggen een stuk vlotter en leg je jouw vloer mooi strak! Breng afstandhouders aan langs de randen van je vloer, zorg dat vloerdelen op maat kan maken (informeer welk type zaag of mes bij jouw vloer past), bescherm je knieën met een schuimkussen of kniebeschermers, en zorg bij het leggen van een harde vloer dat je vloerdelen perfect op elkaar aansluiten met behulp van een hamer, trekijzer en stootblok. Met de juiste hulpmiddelen wordt jouw vloer leggen een eitje!

  • Wigjes of andere afstandhouders
  • Kniebescherming
  • Een passende zaag
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Een vloer is natuurlijk pas helemaal af als je alle randen en oneffenheden tot in detail hebt afgewerkt. De overgang naar naastgelegen muren moet perfect zijn, en ook wil je hoogteverschillen tussen verschillende vloerdelen onzichtbaar wegwerken. Ook verwarmingsbuizen en traptreden kunnen een uitdaging vormen: gelukkig bestaan er ook genoeg hulpmiddelen om dit soort probleemgebieden prachtig af te werken. Denk dus ook aan de volgende producten voor de afwerking van je vloer:

  • Muur- of plakplinten
  • Rozetten (bij verwarmingsbuizen e.d.)
  • Dilatatieprofielen (bij vloerdelen met ongelijke hoogtes)
  • Hoekprofielen (bij traptreden e.d.)

Blijf je met andere vragen achter?

Als je nog twijfelt over bepaalde aspecten van een vloer leggen, schroom dan niet en vraag de experts van Onlinevloershop om hulp. Ze adviseren je geheel vrijblijvend bij iedere vraag die je maar hebt! Dankzij hun vele jaren ervaring met het leggen van vloeren vinden ze samen met jou altijd de juiste oplossing.

Categorieën: Bedrijven