Een drainagesysteem aanleggen: dat doe je natuurlijk met drainagebuizen. Met bijbehorende hulpstukken en natuurlijk een put leg je een systeem aan dat het overtollige water perfect wegvoert. Maar waar let je allemaal op als een drainagebuis gaat aanleggen? Welke soort drainagebuis moet je hebben voor welk soort grond, en hoe pak je de aanleg van een drainagesysteem verder eigenlijk aan? Je leest het in deze blog!

Waarom een drainagebuis aanleggen?

Met een drainagebuis pak je een te hoge grondwaterstand aan. Nooit meer tot je enkels in het water! Door dit type buis in de grond te plaatsen, kun je het overtollige water snel afvoeren naar een put of sloot in de buurt. Vaak leg je een heel ondergronds stelsel aan met buizen en hulpstukken, dat evenredig over je grond verdeeld is. De drainagebuis is over de hele lengte geperforeerd, waardoor het water er makkelijk in kan stromen. Ook is de buis vaak voorzien van een omhulling, die het water filtert en verstopping van de buis voorkomt.

Welke drainagebuis kies je?

Voor elk type grond is er een passende drainagebuis. Er zijn nogal wat soorten te verkrijgen! Ook de diameter van je buis is belangrijk voor het goed functioneren van je drainage: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de buis over het algemeen moet zijn. Een te kleine diameter kan ervoor zorgen dat de drainagebuis verstopt raakt. En dat wil je natuurlijk niet!

Verder stem je het omhulsel van je buis af op de grond waarin je hem gaat plaatsen. Voor zand en veen wordt het gebruik van een drainagebuis met een kokos omhulsel aangeraden, en voor zwaardere grondsoorten als klei kies je een kunststof (bijv. PP450) omhulsel, die je buis nog beter beschermt tegen verrotting.

Het belang van een goed drainageplan

Aan de basis van elke klus met drainagebuizen ligt een goed drainageplan. Hierin neem je op welke buis waar komt, maar breng je bijvoorbeeld ook in kaart waar de leidingen van de verschillende nutsbedrijven op je terrein liggen. Wel zo veilig!

Als je plan staat, kan je beginnen met graven. Je plaatst je buizen in 60 tot 90 cm diepe sleuven, die je waterpas uitgraaft. Je zorgt er daarmee voor dat de buizen straks mooi vlak komen te liggen, waardoor er geen opstoppingen kunnen ontstaan. Heb je je sleuven gegraven, dan leg je uiteraard je buizen en dek je ze af met een filterend materiaal, zoals grind of schelpen.

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Professioneel advies bij drainage aanleggen

Sta je er alleen voor bij de aanleg van je drainagebuizen? Dan is het een beste klus. Soms heb je dan echt even behoefte aan een paar professionele ogen die met je meekijken. Ook dan kan Vriemee je helpen: al jaren geven hun vakkundige medewerkers het beste advies bij het aanleggen van drainage. Laat één van hun professionals eens met je meekijken in jouw drainageplan, en ontdek hoe hun expertise jouw plan naar een hoger niveau kan tillen!

Categorieën: Bedrijven