Een vol, groen gazon krijg je niet vanzelf. Daar moet je wel wat liefde en aandacht in steken! Naast regelmatig grasmaaien en je gras besproeien op droge dagen, heeft je gazon soms nog wat extra’s nodig. En dat kun je toedienen door een behandeling met gazonmest! Is jouw grasmat toe aan een bemestingsbeurt? Welke mest is goed genoeg voor jouw gazon? En hoe pak je dat eigenlijk aan, bemesten? Je leest het allemaal in onze complete blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Het Nederlandse klimaat lijkt ideaal voor een grasveld: regelmatig regen, zonneschijn en gematigd weer zijn bij ons vaste factoren. Groeizaam weer is er genoeg! Maar wist je dat de bodem van iedere tuin in Nederland van zichzelf te weinig voedingsstoffen bevat voor gezonde grasplanten? Eigenlijk heeft ieder gazon dus baat bij regelmatige bemesting.

Als je ieder voorjaar, zomer en najaar extra voeding toedient, zul je zien dat je gras veel makkelijker en voller groeit, en beter weerstand kan bieden aan droogte, mos en andere plagen. Zeker als je gras nu al ongezonde tekenen vertoont, zoals gele, droge of kale plekken, is het geen slecht idee om met mest aan de slag te gaan!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!

Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.

Hoe ga je te werk?

Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.

Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Om het bodemleven onder je gras gezond te houden, raden wij aan om te werken met 100% organische gazonmest. Dit is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, en brengt geen chemicaliën de bodem in, die de natuurlijke evenwichten in de grond kunnen verstoren. Organische meststoffen werken bovendien langer door en zijn veilig voor gebruik op gazons waar regelmatig kinderen of huisdieren op ronddartelen.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.

Categorieën: Bedrijven