Het gras is altijd groener bij een ander, toch? Maar na het lezen van dit blog zullen wij ervoor zorgen dat dat niet meer het geval is! Wij geven jou de beste tips voor een prachtig, groen gazon. Hiervoor is één ding essentieel: je gazon sproeien. Maar waarom doe je dit, wanneer is hiervoor de beste timing, en wat is vervolgens de beste manier om je gazon te besproeien? Wij zetten alles wat je moet weten voor je op een rijtje.

Waarom je gazon sproeien?

Om te beginnen met het sproeien van je gazon, is het eerst van belang dat je weet waarom je dit nou eigenlijk doet. Wat is het nut van het sproeien van je gazon? Nederland heeft van zichzelf al een prima klimaat als het gaat om watervoorziening. Het regent hier gemiddeld zo’n 130 dagen per jaar. Daarnaast zal het hier niet snel zo warm worden dat de bodem uitdroogt. Toch is het verstandig om in het groeiseizoen (lopend van mei tot september) je gazon wat extra water te geven. Gras verbruikt namelijk meer water wanneer het groeit. Zo wordt je gazonnetje groener, mooier en voller!

Wanneer je gazon sproeien?

In de maanden mei tot en met september stijgt de temperatuur in Nederland. Dit is gelijk ook de periode van het groeiseizoen. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dus ook meer water. Ook valt er in deze periode minder neerslag, en zal je gras dus weinig natuurlijke waterlevering krijgen. Het is daarom verstandig in deze periode je gazon te besproeien, zodat het genoeg water krijgt en kan blijven groeien. Natuurlijk zal het soms ook nodig zijn buiten het groeiseizoen om je gazon te besproeien. Je kan daarom ook een temperatuur van boven de 15°C aanhouden.

Aan het einde van de dag, wanneer de zon net ondergaat en de zon minder fel wordt, kan het gras het beste worden besproeid. Het water zal dan niet meer verdampen door de warmte en het kan de wortels goed bereiken. Het water kan zo worden opgenomen door de aarde.

De beste manier om je gazon te besproeien

Je kan nu beginnen met het sproeien van je gazon. Maar wat heb je daarvoor nodig, en hoe doe je dit precies? Je gazon sproeien kan met verschillende materialen. Een hiervan is de zwenk- of draaisproeier. Let er wel op dat je deze zo neerzet dat al het gras wordt meegepakt. Het kan dus zijn dat deze af en toe van plek moeten worden verwisseld, zodat elk hoekje van het gazon voldoende water krijgt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het water moet hierbij met dunne straaltjes over het gehele gazon worden verspreid. Door gebruik te maken van een regenmeter kun je nagaan hoeveel water je gazon heeft ontvangen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Het onderhoud van je gazon kan aanzienlijke hoeveelheden water vereisen. Het is daarom verstandig om hier goed over na te denken en mogelijk over te stappen op alternatieve oplossingen om water te besparen. Daarom delen wij enkele tips om te zorgen voor een duurzaam, maar toch groen gazon.

  • Kies het juiste moment om je gras te besproeien. Bijvoorbeeld later op de dag wanneer de zon ondergaat. Op dat moment verdampt er minder water, waardoor het besproeien effectiever is.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid vraagt namelijk ook water en anders slokt het het water van je gazon op.
  • Opvangen van regenwater. Dit is een slimme zet, omdat je dit later kunt gebruiken om je gazon mee te besproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Ben jij al expert in het onderhouden van je gazon en deel jij met plezier je sproeitips met je buren? Of heb je juist wat extra begeleiding nodig en lijkt het gras nog altijd groener aan de overkant? Geen zorgen, Topgazon staat voor je klaar! Ze bieden de mooiste grasmatten tegen aantrekkelijke prijzen en zorgen er voor dat ze rechtstreeks bij jou worden thuisbezorgd, waar je ook in Nederland woont. En als je nog vragen hebt over het verzorgen van je gazon, het sproeien ervan, of andere graszaken, staat Topgazon altijd voor je klaar!

Categorieën: Bedrijven