Bij een renovatie in huis denk je al snel aan een nieuwe keuken, vloer of badkamer. Logisch, dat zijn elementen die in het oog springen; die visueel het verschil maken. Maar achter de schermen zijn er ook onderdelen van je woning die je aandacht verdienen. Wat dacht je van hét hart van je stroomvoorziening in huis: de groepenkast? Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of jouw elektra nog up-to-date is, zeker als je veel nieuwe apparatuur toevoegt aan je huishouden. Is jouw groepenkast nog in orde, of wordt het tijd voor grote aanpassingen? Je ontdekt het in deze blog!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Is je groepenkast nog redelijk nieuw, maar merk je dat hij de stroomvraag van al je apparaten niet meer kan bijbenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bestaande groepenkast uit te breiden met een aantal nieuwe groepen. Zo kun je de zware stroomverbruikers beter van elkaar scheiden en voorkom je een piekbelasting op een enkele groep als al die grote stroomverbruikers tegelijkertijd aan staan.

Ga je apparaten installeren die op krachtstroom werken, en heb je nog een 1-fase groepenkast? Dan is het in de meeste gevallen toch nodig om je meterkast te vervangen en een 3-fase model te installeren. Alleen daarop kan je een krachtgroep aanbrengen. Krachtstroom is steeds vaker nodig voor moderne apparaten als jacuzzi’s en sauna’s. En ook bijvoorbeeld warmtepompen werken op krachtstroom!

Welk merk kies je?

Ga je jouw groepenkast vervangen, dan wil je natuurlijk een nieuwe plaatsen waarmee je jaren, nee, decennia mee vooruit kan. De veiligheid van je elektra moet 100% in orde zijn, dus je wil een gerenommeerd merk, dat zijn sporen ruim en breed verdiend heeft en goed bekend staat. Als je niet zo thuis bent in de elektra, is het juiste merk kiezen daarmee extra spannend: hoe weet je dat je voor kwaliteit kiest?

Wij vroegen ervaren elektriciens met welk merk zij het liefst werken, en het antwoord is steevast ABB HAF. Deze groepenkasten van Nederlandse origine staan garant voor de beste kwaliteit en optimaal installatiegemak. Alle modellen zijn KEMA-KEUR gekeurd, wat betekent dat je altijd voor een veilige installatie gaat. Het grootste assortiment groepenkasten van ABB HAF vind je tegen de scherpste prijzen online bij Elektro-kopen.nl. Wil jij dus ook een groepenkast van dit topmerk? Neem dan eens een kijkje in hun aanbod!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Bij uitkiezen van je groepenkast is het goed om naast het merk ook over de indeling van je meterkast na te denken. Want: welke inrichting past het beste bij de stroomvraag van de elektrische apparaten in jouw huishouden? Door een slimme verdeling te maken van de stroomgroepen en aardlekgroepen, bouw je een systeem dat berekend is op je huidige stroomvraag, maar ook op de toekomst. Denk bijvoorbeeld goed na of je in de nabije toekomst grote stroomverbruikers als een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto wil gaan toevoegen, en neem ze mee in je plan.

De vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
  • Hoeveel groepen heb je nodig in je meterkast?
  • Hoeveel aardlekautomaten horen daarbij?
  • Ga je voor een 1-fase of een 3-fase groepenkast?
  • Wil je speciale toevoegingen, zoals een beltrafo of een krachtgroep?

Je groepenkast aan laten sluiten

Een nieuwe groepenkast kopen is één, maar die groepenkast aansluiten is een heel ander verhaal. Dat laat je natuurlijk doen door een erkend elektricien. Niet iedereen is bevoegd om een groepenkast aan te sluiten, en om handelingen te verrichten als de verdeelkast van de stroom halen. Laat je dit door een professionele elektricien doen, dan weet je zeker dat alles keurig aangesloten is, en dat er tijdens en na de installatie geen gevaarlijke situaties ontstaan. De beste manier om jouw groepenkast te laten vervangen!

Categorieën: Bedrijven