Een foto aan de muur, een reclamedoek, een posterpresentatie of een uniek kunstwerk: tegenwoordig kun je alles laten realiseren op textieldoek. Het geeft iedere afbeelding een warme finish en biedt nog vele andere voordelen. Voordat je jouw textieldoek gaat laten bedrukken, is er echter nog wel wat te leren over dit unieke drukwerk: waar moet je allemaal op letten voor het beste resultaat? We leggen het je allemaal uit in deze blog, en helpen jou een doek te maken waar je jaren van kunt genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel biedt vele voordelen boven andere materiaalsoorten. Het is betaalbaar, flexibel, duurzaam en met een mooie print transformeer je het uiterlijk van de stof totaal. Met de juiste bevestigingshulpmiddelen kun je het superstrak ophangen: niet van een hard materiaal te onderscheiden. Omdat het licht van gewicht en makkelijk op te vouwen is, kun je het makkelijk verwisselen en opbergen. Eenmaal opgevouwen blijft er vaak niet meer dan een grote schoenendoos van over, welk formaat doek je ook kiest!

En wil je een grote productie laten maken? Ook als je project tientallen meters hoog of breed moet worden, is textieldoek een uitstekende optie. Het weegt in verhouding niets, is makkelijker te plaatsen en een stuk voordeliger aan te schaffen dan andere materialen.

 • Voordelig in aanschaf
 • Voor grote en kleine projecten
 • Flexibel in gebruik
 • Lichtgewicht en makkelijk op te bergen

1) De textielsoort

Laat je een textieldoek bedrukken, dan moet je allereerst kiezen welke soort textiel het beste bij jouw project past. Jazeker, er zijn talloze soorten textiel, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben! Ga je voor een glanzende, satijnachtige finish of juist een matte? En moet jouw doek geschikt zijn om buiten neer te hangen, of is het uitsluitend voor gebruik binnenshuis? Ook het gewicht per vierkante meter, de sterkte en de doorzichtigheid van de stof zijn belangrijke factoren bij het maken van de juiste keuze.

Voor iedere voorkeur en elke situatie zijn er texturen die wel of juist helemaal niet geschikt zijn. Laat je dus goed adviseren door een specialist, die je kan helpen een goede inschatting te maken van de optimale textielsoort!

2) De printtechniek

Naast de textielsoort is ook de juiste printtechniek kiezen een belangrijk punt voor een optimaal resultaat. Hierbij is het goed om te weten dat iedere druktechniek uitsluitend toegepast kan worden op een select aantal textielsoorten. Ook de afstemming tussen textielsoort en printtechniek is dus belangrijk! Twijfel je wat het beste resultaat oplevert, laat je dan goed adviseren door een specialist.

UV print

Met UV print zorg je voor een sneldrogende, uitstekende hechtende print aan één zijde van het textiel. De hoge kwaliteit van de print komt door de speciale inkt, die in aanraking komt met UV straling en zo verweven raakt met het textiel.

 • Sneldrogend
 • Uitstekende hechting
 • Zichtbaar aan één zijde

Sublimatie print

Met een sublimatie print dringt de kleur diep door in de vezels van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de print aan beide kanten van het textiel te zien is, en niet erg gevoelig is voor krassen. Ga je iets met tekst laten maken? Denk er dan goed om dat het resultaat aan één kant gespiegeld gaat zijn!

 • Tweezijdige print
 • Volle, warme kleuren
 • Extra bestand tegen krassen

3) De bevestiging van het doek

Zonder de juiste bevestiging is jouw bedrukte doek eigenlijk van weinig waarde. De ideale bevestiging moet je textieldoek strak en zonder plooien kunnen vastzetten, en ook gemakkelijk weer losgehaald kunnen worden als dat gewenst is. Welke bevestiging voor jouw project geschikt is, ligt aan je eigen voorkeuren, maar ook aan de situering van je doek. Kies ervoor om je doek te spannen tussen buizen, of aan alle zijden vast te zetten aan een speciaal frame. Aan welke bevestigingsmethoden kun je denken?

 • Klittenband
 • Tunnel met buizen
 • Peesafwerking
 • Keder

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Ben je op zoek naar een specialist die je goed kan adviseren over je textieldrukwerk, en jouw klus met zorg kan uitvoeren? Bij Megavista specialiseren ze zich al jaren in het bedrukken van textieldoek. Ze kunnen je alles vertellen over de verschillende textielsoorten en druktechnieken, en hoe je deze het beste kan combineren. Ze luisteren goed naar je wensen en kunnen deze in samenspraak met jou doorvertalen naar een schitterend eindresultaat. Bekijk de mogelijkheden op hun site, of neem contact met ze op voor meer informatie!

Categorieën: Bedrijven