Het onderhouden van je houten vloer is niet langer iets dat alleen uitgevoerd kan worden door een professional. Je kunt het namelijk ook zelf! Hoe? Wij leggen het je in het kort uit, zodat jij jouw houten vloer kunt onderhouden, waardoor deze er weer als nieuw uitziet en weer jaren mee kan.

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

We maken verschil tussen dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Dagelijks onderhoud is het stofzuigen en dweilen van de vloer (we noemen het dagelijks, maar in de praktijk wordt dit wekelijks uitgevoerd), periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer er weer mooi uit te laten zien, en renovatie is het schuren en opnieuw aanbrengen van olie of lak wanneer de vloer is beschadigd, verweerd en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

  • Lakvloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met behulp van een intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Renovatie is nodig wanneer de vloer verweerd of beschadigd is en/of gebruikssporen vertoont. Dit doe je in drie stappen.

  1. Voer het dagelijkse onderhoud uit om ervoor te zorgen dat de vloer volledig stof- en vuilvrij is.
  2. Schuur het gehele vloeroppervlak. Om het mooiste resultaat te behalen doe je dit meerdere keren, beginnend met een groffe korrel en eindigend met een fijne korrel.
  3. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan en laat de vloer drogen.

Wat heb je nodig?

Natuurlijk heb je het juiste gereedschap nodig bij het onderhouden van je houten vloer. Zo heb je voor het dagelijkse onderhoud bijvoorbeeld een stofzuiger, dweil en/of veger nodig. Voor het periodieke onderhoud geldt dat je de juiste reinigers, polishers en/of onderhoudsoliën nodig hebt. Voor renovatie geldt dat je de juiste schuurmiddelen en vervolgens de juiste lak of olie nodig hebt.

Onze tip bij het kiezen van de juiste reinigers, lakken en/of oliën is: kies ze allemaal van één merk. Zo weet je zeker dat ze het beste met elkaar werken. Ga het liefst ook goed na met welk merk je vloer momenteel behandeld is.

Vloeronderhoudswinkel

Zelf je houten vloer onderhouden is goed te doen, mits je de juiste producten hebt. Die kun je tegenwoordig gelukkig eenvoudig online vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Vloeronderhoudswinkel, een webshop met allerlei schuurmiddelen, oliën en lakken.

Categorieën: Bedrijven