Een leuke video gemaakt van je verjaardag? Van iemands bruiloft? Of van een leuk uitje? Het is natuurlijk leuk als je deze een beetje mooi kan opmaken en monteren. Vaak kost dit geld om te doen, maar wist je toevallig dat je misschien al wel over een gratis programma beschikt?

Het programma

Op het internet kun je honderden, misschien wel duizenden programma’s vinden voor het monteren van een video/tape. Veel van deze programma’s zijn betaald. Als je het programma alleen maar gebruikt om een paar keer een video te bewerken is dit zonde van je geld. Gelukkig voor jou hoef je niet per se zo’n programma aan te schaffen. Als je een laptop of computer met windows of IOS gebruikt, beschik je namelijk al over een videomontageprogramma. Voor Windows is dat de app foto’s (was Movie Maker) en voor IOS is dat iMovie. Beide programma’s zijn gratis.

Windows foto’s

In Windows kun je eenvoudig en snel foto’s en video’s bewerken met behulp van de app foto’s. Maar wat kun je er allemaal mee? Voor foto’s heb je verschillende opties. Je kunt ze namelijk bijsnijden en draaien, je kunt gebruik maken van filters en tenslotte kun je talloze aanpassingen doen. Je kunt namelijk spelen met het licht, de kleur, de helderheid en meer. Daarnaast kun je de rode ogen die veroorzaakt worden door flitsen verwijderen.

Met Windows foto’s kun je naast foto’s ook video’s bewerken. Je kunt namelijk bijsnijden en inkorten, filters toevoegen, in slowmotion zetten, versnellen, tekenen, tekst toevoegen, video’s samenvoegen, muziek toevoegen. Je kunt zelfs kiezen voor kant-en-klare thema’s. Kortom genoeg mogelijkheden om mee te experimenteren.

iMovie

Ook Apple heeft natuurlijk een programma waarmee je video’s kunt bewerken. Dit programma heet iMovie. Ook iMovie heeft verschillende opties waarmee je tot een mooi eindresultaat kunt komen. Je kunt namelijk diverse materialen, zoals video’s, foto’s en audio combineren. Je kunt eenvoudig en snel titels en overgangen toevoegen. Daarnaast is het mogelijk gebruik te maken van meerdere video- en audiolagen. Deze audio levels kun je natuurlijk ook weer bewerken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de video’s in slowmotion en in fastmotion te zetten.

Experimenteer zelf

Ga aan de slag met één van deze programma’s en experimenteer. Laat de mensen om je heen versteld staan van je montage skills. Kom je er niet uit? Niet getreurd er staan namelijk vele tutorials online die je kunnen helpen bij het monteren van je video’s. Ben je al redelijk ervaren in het monteren van video’s en wil je je graag verder ontwikkelen? Dan raden we je aan om toch op zoek te gaan naar andere programma’s met meer opties.

Categorieën: Blog